Overslaan en naar de inhoud gaan

Neurodiversiteit als toekomst

“Als IT specialist word ik ingehuurd om duurzame oplossingen te vinden voor hardnekkige problematiek. Zo ook bij een opdrachtgever waarbij het team in cirkeltjes bleef draaien. Ik vond de oplossing volgens mijn format en mijn werkwijze, maar werd vervolgens gevraagd de oplossing in hun bewoordingen, lay-out, sjablonen en stappenplan in beeld te brengen. Dat werkt dus niet. Anders was de oplossing ook wel uit eigen gelederen gekomen.”

Een interessant voorbeeld van anders kijken. Een voorbeeld van neurodiversiteit: een variatie in brein, geest en bedrading. Een term die langzaam aan de werkvloer bereikt na artikelen in diverse media. En terecht, want - zo kopte het NRC vorig jaar - de toekomst is neurodivers. De toekomst heeft creatieve, innovatieve mensen nodig in de dynamiek van nu. Uitvinders, patroonzoekers, mensen die datagedreven werken en denken. De toekomst heeft met de opkomst van AI collectieve intelligentie nodig en mensen die een hoge mate van complexiteit kunnen overzien.

Mensen die anders denken, zijn echter ook anders. Daar wringt de schoen. Hun andere bedrading zorgt voor een andere manier van (samen)werken en werkritme, communiceren en prikkel- en informatieverwerking. De werkomgeving, werkprocessen, leiderschap en talentontwikkeling zijn daar vaak niet op ingericht, waardoor talenten van andersdenkenden niet altijd tot wasdom komen. Er bestaat een soort norm waar mensen die ertoe behoren zich niet bewust van zijn. Dat kan om de vergadercultuur gaan, de borrels van de afdeling waar je geacht wordt bij te zijn, de werkplek of standaard werktijden.

Die norm kan ervoor zorgen dat collega’s leeglopen op vergaderingen zonder duidelijke agenda, overprikkeld raken in een kantoortuin, of gefrustreerd raken als ze niet over de afdelingsgrenzen heen mogen werken en denken. De neurodiversiteitbeweging roept op om de norm te bevragen of te verruimen, ook qua werkvoorkeuren.. Denk aan het werkritme: De een werkt gelijkmatig over de dag, de ander kent hyperfocus en is dan in een paar uur minstens zo productief op een dag als anderen. Of aan de mate van aansturen: De een vindt het prettig om dagelijks feedback te krijgen op diens handelen, de ander werkt graag autonoom en meldt zich wel als dat nodig is.

Iedereen verdient de juiste context voor diens brein. Omarm deze variatie zodat je ruimte geeft aan ieders talent. Neurodiverse teams presteren ook nog eens beter en kennen een hoger welzijn. Neurodiversiteit komt dus iedereen ten goede.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in