Overslaan en naar de inhoud gaan

Datacenters klagen over datahonger EC voor energie-efficiëntie

De Europese Commissie wil te veel informatie over energie-efficiëntie van datacenters. Dat stellen in elk geval het Nederlandse en het Europese verbond van datacenters in reactie op EU-regels die in de maak zijn. Deze nieuwe regels waar Europa de grootverbruikers aan wil onderwerpen, liggen nu als concept ter inzage.

datacenter
Shutterstock

Exploitanten van datacenters zijn volgens Andrew van der Haar, adviseur energiezaken bij de Dutch Data Center Association, niet tegen energiebesparing of gebruik van restwarmte van datacenters. Maar de nieuwe rapportageverplichtingen gaan voor hem te ver, schrijft Energeia, vaktitel van de energiesector. In oktober ging nieuwe regelgeving in werking waarmee een bindend doel wordt gesteld van een verlaging van 11,7% minder energie in 2030 ten opzichte van 2020.

Van der Haar stipt aan dat er niet alleen data moet worden aangeleverd over bijvoorbeeld stroom- en waterverbruik. De voorgestelde Europese regels gaan (grote) datacenters ook verplichten om data aan te leveren over de aantallen bits die via kabel of glasvezel in hun ICT-faciliteiten worden verwerkt. Hij maakt zich hierbij zorgen over de gevolgen voor security en privacyrechten.

Dus een digitale tap?

“Ten eerste heeft het bijhouden van al die cijfers weinig of geen invloed op de energie-efficiëntie, ten tweede is er de vraag of het wel mag.” Er zijn datacenters voor eigen gebruik, zoals die van de rijksoverheid of grote bedrijven. Maar datacenters hosten vaak ook diensten van anderen.

“Een klant kan vervolgens ook een eigen glasvezelkabel trekken naar een colocatiecenter. Als het datacenter vervolgens data over het verkeer over die kabel aan Europa moet gaan leveren, moet het een tap op die glasvezelkabel van de klant zetten om dat dataverkeer te meten. Los van de vraag of dat juridisch wel kan, geen klant zal dat willen laten gebeuren, al is het maar omdat zijn dataverkeer daardoor trager wordt.”

Overheid vergeet het zelf

Uit onderzoek van iBestuur, zustertitel van AG Connect, bleek onlangs dat de Nederlandse overheid de komende jaren belangrijke klimaatdoelen wil behalen, maar daarbij de groeiende impact van ICT vergeet. Het dataverbruik van overheidsorganisaties stijgt mede door vele AI-toepassingen flink. Toch hanteert driekwart van hen geen specifieke klimaatdoelen voor het ICT-verbruik.

Deelnemende ministeries, met duizenden medewerkers, geven in meerderheid aan zich te houden aan rijksbrede afspraken om klimaatdoelen te halen. Zij stellen dat ICT hier ook onder valt. Van diverse mogelijke specifieke maatregelen die het stroomverbruik verlagen, is met name bij de lokale overheden geen sprake.

Slechts ongeveer de helft van de organisaties neemt maatregelen om de benodigde dataopslag te beperken, uit het oogpunt van energieverbruik.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op iBestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in