Overslaan en naar de inhoud gaan

Google's Android-appstore krijgt wijzigingen vanwege miljoenenschikking rechtszaak VS

Het moederbedrijf van Google, Alphabet, betaalt 700 miljoen dollar (ruim 640 miljoen euro) om Amerikaanse rechtszaken te beëindigen die zijn aangespannen tegen het beleid van zijn appwinkel. Ook past Alphabet het beleid van Google Play aan, maar dat zijn relatief beperkte verbeteringen - voor app-makers en -gebruikers.

Google Play Store
Google

Tientallen Amerikaanse staten en groepen consumenten hadden Google aangeklaagd. Ze beschuldigden Google ervan app-ontwikkelaars het vrijwel onmogelijk te maken hun apps via andere platforms dan de eigen winkel Play te verspreiden. Ook zouden klanten van apps die in de Play Store van Google werden verkocht te duur uit zijn geweest door beperkingen die het techbedrijf apps oplegt voor betalingen.

Aanpassingen met 'beperkte houdbaarheid'

Een tentatieve overeenkomst voor deze schikking is in september al bereikt, maar nu zijn de voorwaarden bekend geworden. Daaronder dus het bedrag van 700 miljoen dollar, waarvan 630 miljoen dollar gaat naar een fonds van waaruit consumenten worden gecompenseerd. Ongeveer 70 miljoen dollar gaat naar de staten die Google hadden aangeklaagd. Google ontkent ondanks de betalingen schuldig te zijn.

Naast de geldelijke vergoedingen is de Android-maker ook overeengekomen om zijn appstore voor dat smartphoneplatform anders te bestieren. Het gaat om enkele kleine aanpassingen, mét 'beperkte houdbaarheid', meldt The Verge. Bovendien gelden deze veranderingen voor de Amerikaanse markt.

Keuzevrijheid qua apps en afrekenen

Het gaat onder meer om het toestaan dat apps vanuit andere bronnen dan de Play Store geïnstalleerd mogen worden. Google zegt toe dit de komende zeven jaar toe te staan. Daarnaast is er het toestaan dat app-ontwikkelaars alternatieve betalingsmethodes mogen benutten voor hun Android-creatie. Dit geldt voor vijf jaar.

Eerder deze maand bepaalde een jury dat Alphabet een illegaal monopolie heeft met zijn appwinkel. Die zaak was aangespannen door Epic Games, de maker van het bekende spel Fortnite. Tegenover Apple had Epic eerder juist verlies geleden; de maker van iOS en uitbater van de App Store is niet tot monopolist verklaard.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in