Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook OpenAI belooft klanten bescherming tegen auteursrechtenzaken

Bij de onthulling van een nieuw, verbeterd AI-model en een eigen AI-appstore heeft OpenAI ook een nieuwe juridische strategie onthuld. De maker van de bekende chatbot ChatGPT belooft klanten te helpen als zij rechtszaken over auteursrechtenschending krijgen. De AI-maker belooft de rekening dan op zich te nemen.

OpenAI kiest er dus voor om niet de technisch wat complexere optie van dataverwijdering en hertraining van AI op te pakken. Huidige generatieve AI's zoals ChatGPT zijn getraind op grote hoeveelheden data, die deels vanaf openlijk te bekijken internetbronnen afkomstig zijn. Openlijk bekijkbaar betekent echter niet per se vrijelijk beschikbaar voor eigen gebruik, zoals training van AI-modellen waarop chatbots, beeldgeneratoren en andere AI-toepassingen worden gebouwd.

Rechtszaken lopen al

Over het juridisch hete hangijzer van auteursrechten en permissie voor commercieel gebruik lopen nu diverse rechtszaken. Deze zijn aangespannen door onder meer auteurs, kunstenaars en krantenuitgevers. Daarbij worden de makers van AI-modellen en -bots op de korrel genomen, zoals ook OpenAI dat deze claims onhoudbaar vindt. Naast de makers kunnen ook AI-gebruikende bedrijven doelwitten voor rechtszaken zijn, wat een afschrikwekkende werking kan hebben.

OpenAI belooft zijn klanten nu dan ook bescherming tegen eventuele claims over auteursrechten, meldt onder meer The Guardian. Eerder zijn dergelijke beloftes al gedaan door techreuzen Microsoft en Google, die allebei AI-mogelijkheden inbouwen in hun respectievelijke diensten en producten. Microsoft leunt daarvoor op OpenAI, waarin het miljarden dollars heeft geïnvesteerd. Google gaat voor AI-modellen en -bots die het zelf heeft ontwikkeld.

Commercie en gebruik

Een techbedrijf als Adobe gooit het juist over een andere boeg. Deze software- en SaaS-leverancier benadrukt de 'commerciële veiligheid' van zijn beeldbewerkende genAI. Die toepassing is namelijk getraind op content waar netjes gebruikslicenties voor zijn afgesloten, plus content waarvoor het auteursrecht is verlopen.

CEO Sam Altman van OpenAI heeft de strategie voor kostendekking van rechtszaken tegen klanten aangekondigd op het DevDay-evenement van zijn bedrijf. Die eerste ontwikkelaarsbijeenkomst van het impactvolle bedrijf was ook het toneel van de aankondiging van een verbeterd AI-taalmodel (GPT-4 Turbo) en een eigen appstore.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RK
Ronald Kunenborg 8 november 2023

Dit is natuurlijk gebeurd naar aanleiding van de eerste uitspraken in Amerika, waar de rechter de meeste claims van partijen van tafel heeft geveegd, zie bijvoorbeeld https://www.hollywoodreporter.com/business/business-news/artists-copyright-infringement-case-ai-art-generators-1235632929/ . Terecht natuurlijk.
En aangezien de EU expliciet uitzonderingen op copyright heeft gemaakt voor het trainen van AI, maken die rechtszaken in Europa helemaal weinig kans, laat staan in de rest van de wereld.
Het ziet er dus naar uit dat het copyright een staak door het hart krijgt vanuit AI. Want op output van AI kan geen copyright worden gevestigd, terwijl het wel concurreert met copyrighted materiaal. Dat is ook waarom Adobe netjes probeert binnen de lijntjes te kleuren: ze hebben al een enorme berg materiaal. Daarmee maken nieuwe partijen natuurlijk geen kans. En dat is precies waarom de EU het zich strategisch niet kan veroorloven om het copyright uit te breiden specifiek voor een beperkte groep uitgevers en IP-verzamelaars die nog weer wat rijker willen worden, ongeacht de kosten voor de Europese economie als geheel. Dan slacht je de kip met de gouden eieren.
Kortom, zonder lobbywerk en omkoping verwacht ik eigenlijk dat dit aanbod weinig kosten met zich mee zal brengen voor OpenAI en Google en Microsoft. En ook al komen er wel rechtszaken: deze drie partijen hebben hele diepe zakken. En gezien het strategisch belang van deze AI voor hun bedrijfsvoering, zullen ze er rutstig honderden miljoenen aan uitgeven als dat nodig is - dat is peanuts vergeleken met de potentiële inkomsten.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in