Smartphone schakelt straks automatisch naar hotspot (9 mei)

Vanaf de zomer zijn steeds meer smartphones en tablets in staat automatisch hun dataverbinding te verleggen naar wifi wanneer een openbare hotspot van hun telecomaanbieder binnen bereik is.

De nieuwe functie van de telefoon volgt uit een certificeringsprogramma waar de Wi-Fi Alliance vanaf eind juni mee begint. Apparatuurproducenten kunnen vanaf dat moment hun smartphones en access points laten testen op de implementatie van Passpoint- en Hotspot 2.0-software. 

De Wi-Fi Alliance verwacht dat niet alleen nieuwe toestellen en netwerkapparatuur worden aangeboden ter certificering maar ook al geruime tijd leverbare modellen, waardoor heel veel gebruikers in één keer nieuwe mogelijkheden krijgen.

Mobiele datanetwerk ontlast
Het overschakelen van het mobiele netwerk naar wifi betekent dat telecomaanbieders op plekken waar veel mensen samenkomen de druk van de mobiele datanetwerken kunnen halen. De abonnees krijg een snelle netwerkverbinding.

De software voor Passpoint en Hotspot 2.0 is voor een belangrijk deel ontstaan in de labs van Cisco. De protocollen maken gebruik van de standaarden 802.11u, WPA2 Enterprise en op EAP gebaseerde autenticatie. "Hotspot probeert de SIM-kaart voor wifi te zijn", zei Bob Friday, CTO van Cisco wireless eerder tegen nieuwsdienst GigaOM. "Onze visie is de authenticatie van mobiele netwerken naar wifi te brengen zodat wifi-roaming mogelijk wordt."

Veel telecomaanbieders zullen eerst echter een netwerk van wifi-hotspots moeten bouwen om deze techniek in te kunnen zetten om hun mobiele netwerk te ontlasten.

Bron: AutomatiseringGids