Overslaan en naar de inhoud gaan

Linux omarmt inclusiviteit voor developers

Linux doet een stap voorwaarts naar moderne tijden door voorkeursnamen van mensen te accepteren voor bijdrages aan de kernel van dat opensourcebesturingssysteem. De oude vereiste voor wettelijke namen, gegeven bij de geboorte maar mogelijk niet langer van toepassing, wordt geschrapt. Dit is nu bepaald door Linux-schepper en hoofdontwikkelaar Linus Torvalds.
Linus
© Linus Torvalds
Linus Torvalds

Gewoon de formulering dusdanig aanpassen dat het niet langer onnodige spanning (de Engelse uitdrukking 'angst') en pijn veroorzaakt, schrijft Torvalds in de mailinglist voor Linux-kerneldevelopers. De door hem aangedragen aanpassing in de documentatie voor developers moet er ook voor zorgen dat het niet langer mensen afschrikt die met hun voorkeursnamen door het leven willen gaan. Dit kan ook gelden voor mensen die van geslacht zijn veranderd, of zich op enige andere manier willen identificeren.

Voor contact en controle

"Lang, lang geleden, in een meer onschuldige tijd schreef Greg [Linux-ontwikkelaar Greg Kroah-Hartman - red.] de verduidelijking voor hoe de DCO [Developer Certificate of Origin - red.] zou moeten werken en dat je geen anonieme bijdrages kon doen", begint Torvalds zijn post. De reden voor het blokkeren van anonimiteit, en daarmee vereiste van wettelijke namen, was dat de ondertekening ('sign-off') van codebijdrages iets moest zijn waarmee de hoofdontwikkelaars eventueel contact konden controleren. Dit dient dan voor vragen, codecorrecties, of andere zaken.

"Het was 2006, en niemand reageerde op de formulering, de hele Facebook 'real name'-controverse lag nog tien jaar in de toekomst, en niemand dacht er zelfs over na", aldus de Linux-oppertoezichthouder over de kwestie van namen. Hij geeft hierbij aan dat het ondanks deze formulering toch was toegestaan om bijnamen (nicknames) te gebruiken; die zijn altijd al geaccepteerd door de ontwikkelaars van de Linux-kernel.

'Nooit bedoeld om buiten te sluiten'

De toen gekozen formulering was nooit bedoeld om in enige vorm of mate buitensluitend te zijn, verzekert Torvalds nu. Het heeft wel lang geduurd voordat er bij het Linux-team aandacht was voor de kwestie van wettelijke namen versus voorkeursnamen ('preferred names'). Zelfs toen het onderwerp van discussie werd bij andere, aanpalende opensourceprojecten dacht niemand eraan om de formulering te verduidelijken in de Linux-kerneldocumentatie, geeft Torvalds toe.

Projecten zoals de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) hebben de discussie wel uitgebreid gevoerd en hebben hun eigen verduidelijking geschreven. Torvalds linkt hierbij naar de DCO-richtlijnen van dat ontwikkelproject voor cloudsoftware. Nu gaat dit ook gelden voor Linux, heeft Torvalds bepaald.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in