Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijven kunnen voor AI-ontwikkelingssteun aankloppen bij Europese Commissie

Kleine en middelgrote bedrijven die toepassingen met kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelen, kunnen financiële en praktische hulp krijgen van de Europese Commissie (EC). Zo wordt het risico kleiner voor deze bedrijven dat ze straks niet voldoen aan de nieuwe Europese AI-wetgeving, waarmee de EU-landen en het Europees Parlement in december akkoord gingen.

Europa
Shutterstock.com

Voldoen aan die nieuwe AI-wetgeving is belangrijk omdat deze wet hoge boetes eist voor overtreders van de Europese regels. Die boetes beginnen bij 7,5 miljoen euro en kunnen oplopen tot 35 miljoen euro of zelfs 7% van de jaarlijkse omzet van een AI-bedrijf.

Toegang tot supercomputers

De Europese hulp bestaat onder meer uit het toegang geven van dergelijke bedrijven tot speciale Europese supercomputers. Met de rekenkracht van deze computers kan de nieuwe AI snel leren van grote hoeveelheden data. Verder komt er financiële steun uit onder meer het Europese programma voor digitalisering en komt er een hulploket bij de Europese Commissie voor het testen en evalueren van grootschalige AI-modellen.

De EC zal bovendien helpen bij het opzetten van infrastructuur voor taaltechnologie, waaruit ook de AI-ontwikkelaars kunnen putten. Het doel is dat de AI-trainingen niet alleen in een beperkt aantal grote wereldtalen gebeuren, maar dat ook kleinere Europese talen aan bod komen bij de ontwikkeling. Zo kunnen "Europa's taalkundige diversiteit en culturele rijkdom" beschermd worden, aldus het persbericht van de Europese Commissie.

"We maken van Europa de beste plek in de wereld voor betrouwbare AI", aldus Eurocommissaris Thierry Breton (interne markt) over het hulppakket.

AI-wet vanaf 2026

De verwachting is dat het Europees Parlement en de EU-landen binnen heel korte tijd ook formeel akkoord gaan met de AI-wet, na het principe-akkoord van december. De nieuwe regels worden vervolgens vanaf 2026 officieel van kracht in alle Europese landen, en sommige onderdelen al eerder.

Voor Europese begrippen gaat het buitengewoon vlot. Iedereen maakt haast vanwege de snelle ontwikkelingen in de sector, met toepassingen zoals het al veel gebruikte ChatGPT. Maar er zijn ook toepassingen die de EU verontrustend vindt, zoals het onderscheiden van stemmingen en gevoelens van mensen op bijvoorbeeld het werk of school. Deze laatste toepassing wordt in de nieuwe Europese wet verboden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in